A kondenzációs kazán akár 40 %-os energiamegtakarítást is eredményezhet

A kondenzációs technológiával működő gázkészülékek előrelépést jelentenek az energiatakarékosság és a környezetvédelem terén. Széles körű elterjedésüket azonban eddig gátolta viszonylag magas árszintjük. Szerencsére ma már hozzájuthatunk elérhető áron kiváló minőségű készülékekhez is. A kényelmet és energimegtakarítást, ami napjainkban fontos szempont a fűtésben és a melegvíz-készítésben, a kondenzációs készülékek szolgálják leghatékonyabban. Legyen radiátoros, padló- vagy falfűtéses rendszer. A kondenzációs gázkazánok alkalmazásával a kondenzációs technológia és a kifinomult szabályozás révén a hagyományos gázkazánokhoz képest jelentős energiamegtakarítás és lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érhető el. A megtakarítás régi rendszerek felújátása esetén akár a 40%-ot is eléri.Egyre többen régi épületet látnak el utólagos szigetéssel, ablakokat cserélnek, ezáltal az épület hővesztesége csökken. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy a régi rendszereket túlméretezték, akkor nyílvánvaló, hogy a kondenzációs kazán alkalmazása gazdaságos.

A KONDENZÁCIÓS KAZÁN MŰKÖDÉSE

A kondenzációs gázkazán olyan, magas hatásfokkal üzemelő gázkazán, amely az égéstermékben lévő rejtett hőt is – a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával (kondenzálásával) – hasznosítja. Ezáltal megközelítőleg az égéshőt tudja hasznosítani a tüzelőanyag fűtőértéke helyett. Ilyen kazánt ott lehet használni, ahol a tüzelőanyag sok kötött hidrogént tartalmaz, mely az égés folyamán vízzé, pontosabban vízgőzzé ég el és a visszatérő fűtővíz hőmérséklete alacsony. Ilyen körülmények például földgáztüzelésű kazánoknál állnak fenn. Legyen radiátoros, padló- vagy falfűtéses rendszer, felesleges energia alig távozik az égéstermékkel együtt a szabadba.

Kondenzáció

A bal oldali külön hőcserélőt és kondenzátort alkalmaz, a jobb oldali egyesítettet: 1-gáz csonk, 2-Friss levegő, 3-füstgáz, 4-fűtésből visszatérő víz, 5-forró víz fűtéshez, 6-füstgázból lecsapott víz.A légnemű anyagok hőmérséklete befolyásolja, hogy mennyi párát képesek magukban tárolni. A kondenzáció akkor jön létre, ha a magas hőmérsékletű páradús légnemű anyag elkezd lehűlni – ezáltal túltelítetté válik – és a benne lévő párát már nem képes magában tartani. Ha az anyag eléri az őrá jellemző harmatponti hőmérsékletet, a benne lévő pára kicsapódik.Jól megfigyelhető mindez az edények fedőjének belső felületén. A fedő hőmérséklete alacsonyabb, mint a gőz harmatpontja, ezáltal a pára kicsapódik a felületére.

ALACSONY VESZTESÉG

A jelenlegi gyakorlat szerint a kazánok hatásfokértékeit a fűtőértékre vonatkoztatják, mert a korábban alkalmazott technológia nem tette lehetővé a tartós kondenzátumképződést a hőtermelő károsodása nélkül. Emiatt a fűtőértéket tekintették 100%-osan felhasználható energiamennyiségnek. A fennmaradt gyakorlat miatt a kondenzációs kazánokra 100% feletti “hatásfokok” adódnak, ami nyilván nem az energiamegmaradás törvényének megsértéséből, hanem a viszonyítási alap megválasztásából következik. A kazángyártók információs kiadványaikban ezt a gyakorlatot követik. A kondenzációs kazánok hőcserélőjében az égésterméket a harmatponti hőmérsékletnél alacsonyabb értékre kívánjuk hűteni. A földgáz esetén a harmatponti hőmérséklet általában 57 C. Elmondható, hogy 50 C-nál alacsonyabb visszatérő hőmérséklet esetén tartós kondenzáció lép fel. Meg kell jegyezni, hogy a magas hatásfok nem kizárólag a kondenzáció során visszanyert energiának köszönhető, hanem a rendkívül alacsony füstgáz-, sugárzási és készenléti veszteségnek is következménye.

Magas hőmérsékletű üzem, csúcsteljesítmény

A kondenzációs gázkazánok akkor tudnak magas hatásfokkal üzemelni, ha alacsony hőmérsékletű fűtési vizet kell csak előállítani. Magas visszatérő vízhőmérséklet esetén a füstgázoknál már nem tud létrejönni a kondenzáció jelensége. A gázkazán ebben az esetben is egy nagyon jó hatásfokú hagyományos készülék módjára üzemel. A leggazdaságosabb üzem nagy felületű hő leadók – pl. padlófűtés, falfűtés vagy a radiátorok túlméretezése – alkalmazásával érhető el, mert ezek alacsony hőmérsékleten működnek.

HOVA KERÜL AZ ÉGÉSTERMÉK ÉS A KONDENZÁTUM?

Kondenzációs gázkazán esetén – a csúcsteljesítmény közeli üzemállapot kivételével – savas kémhatású kondenzvíz keletkezik. Szinte folyamatosan csepeg a készülék alatt a kifolyón a kondenzvíz, amit vékony vezetéken el is kell vezetni a csatornahálózatba. Ezért a füstgázokat is a hagyományos gázkazánokétól eltérő módon kell elvezetni.A hagyományos gázkazánok régi bélelt kéménye nem alkalmas kondenzációs gázkazán üzemeltetésére.Olyan égéstermék elvezető rendszert kell alkalmazni, amely vagy úgynevezett koaxiális rendszer (dupla falú) általában műanyag cső, vagy megosztott rendszer, egy levegő bevezető, és egy égéstermék kivezető csőből áll, amely egy szétválasztó idom segítségével a füstgázokat egy kéménykürtőn keresztül juttatja ki a szabadba, míg a friss levegőt oldal irányból szívja sokkal rövidebb távolságról. Végül szokásosak még az épített kémények nyomásálló aknával és belső csővel (külön kondenzációs kazánokhoz alkalmas típusok).

ÉGÉSTÉR

Lakásfűtésre használt kondenzációs kazánoknál gyakorlatban a zárt égésterű kondenzációs kazánok terjedtek el, mivel levegőt nem a lakásból kell venniük, és ezért biztonságosabbak, valamint lehetőség van a beszívott levegő és a kimenő égéstermék közötti hőcserére (koaxiális égéstermék elvezető), ami tovább javítja a hatásfokot. A szénmonoxid mérgezés veszélye kizárható.

HOGYAN CSERÉLJÜK?

A legegyszerűbb, ha a kazán a régi helyére kerül. Amennyiben kéményes készüléket cserélünk, ami a cserék döntő többségét jelenti, a kondenzációs kazán elhelyezése ideális megoldás. A meglévő kéményben a megfelelő távtartókkal elhelyezhető füstgázt elvezető, jellemzően 80 mm-es műanyag cső. A füstgáz a műanyag csövön át távozik a tetősík fölött, a friss levegő a füstgázelvezető cső és a régi kémény fala között jut el a készülékhez. Így a csere minimális építészeti beavatkozást jelent. Ráadásul a napjainkban gyakran előforduló szén-monoxid mérgezéses balesetek teljes mértékben elkerülhetők, mivel a füstgázelvezető rendszer kialakítása lehetetlenné teszi a káros anyagok visszaáramlását.


Legnépszerűbb márkáink

Nézzen be hozzánk! 

Látogassa meg áruházunkat, 

ahol szakemberektől kérhet tanácsot, és tájékoztatást 

gázkazánokról, fűtéskorszerűsítésről!

Kérdése van? 

9012 Győr, Mérföldkő utca 12

+36 30 971 0000

Vagy írjon üzenetet és kollégáink hamarosan fel veszik Önnel a kapcsolatot!

    Név
    Email
    Telefon
    Üzenet